Богородиця з Фатіми

fatima

Фатіма – невелике містечко в Португалії (а сто років тому – село) з лагідним арабським жіночим ім’ям, яке збереглося з часів його заснування. Тепер це – один із найбільших світових паломницьких центрів, де розташований санктуарій Пресвятої Богородиці. Щороку 13 травня та 13 жовтня сюди з’їжджаються сотні тисяч паломників, щоб святкувати річницю незабутніх об’явлень Діви Марії і благати Її про заступництво для цілого людства. Так триває протягом ста років.

Близько полудня 13 травня 1917 року Матір Божа вперше з’явилася трьом пастушкам — Люсії Сантос, Жасінті Марто та Франциску Марто, що гнали на пасовище стадо овець. Богородиця з’являлася шість разів та просила дітей приходити на те ж місце 13-го числа кожного місяця. Під час останнього об’явлення 13 жовтня Божа Матір сказала: «Я — Мати Вервиці». Цього ж дня сталося диво — так званий «танець сонця». Свідками його стали десятки тисяч людей, які спеціально зібралися в Кова-да-Ірія. «Танець сонця» тривав близько 10 хвилин після шаленої зливи. Присутні зауважили, що у багатьох одежа висохла, хоча до цього вони були промоклими до нитки. Цей феномен можна було спостерігати навіть за 10 кілометрів від епіцентру подій.

Доля трьох дітей склалась так: Жасінта і Франциск померли дітьми, захворівши на страшну хворобу «іспанку», маючи відповідно 11 та 10 років. Це перші діти, що не є мучениками, проголошені святими католицької Церкви. Їхня сестрінка Люсія виросла і віддала своє життя служінню в монастирі, де прожила майже 100 років.

ТРИ ТАЄМНИЦІ

Першою таємницею було видіння пекла, яке відкрилося дітям і дуже налякало їх. Вони побачили страждання нерозкаяних грішників, позбавлених Божої благодаті. Сказавши ці слова, Богородиця відкрила долоні і з них вийшло яскраве світло. Здавалось, проміння проникає глибоко в землю, й діти побачили океан вогню й у цьому вогні були язики полум’я з людськими обрисами. Вони плавали в пожежі, полум’я огортало їх і виходило з них разом із хмарами диму, падаючи на всі боки —– подібно до падіння іскор під час великих пожеж —– серед пронизливих криків і стогонів болю й розпачу, що жахали й змушували тремтіти від страху. Демони розрізнялися жахливими й огидними формами страшних і невідомих звірів, які були немов розпечене вугілля.

Читайте також: 20 віршів та пісень про маму

Друга таємниця передрікала швидке закінчення Першої світової війни, що якраз тривала, та загрозу початку Другої світової війни. Діва Марія говорила також і про загрозу комунізму, про голод, численні смерті, переслідування Церкви, знищення цілих націй і особливу роль Росії в історії людства на межі тисячоліть. З вуст Богородиці прозвучали також особливі слова-благання: «О, наш любий Ісусе! Прости нам наші гріхи, охорони нас від пекельного вогню, провадь усі душі до неба, а особливо ті, що найбільше потребують Твого милосердя!»

Третя таємниця була про переслідування християн у XX ст. та замах на вбивство Папи Римського. Ця частина оповита численними дискусіями, адже була написана в конверті та розкрита не одразу.

fatima2

Одкровення Жасінти Марто, записані з її вуст:

«Гріхи, через які більшість душ іде до пекла – тілесні».

«Мода нанесе великої образи нашому Господу. Люди, які служать Богові, не повинні слідувати моді. Церква не має моди. Наш Господь завжди той самий».

«Якби люди знали якою є вічність, вони зробили б усе для того, щоб змінити своє життя».

«Люди губляться через те, що не думають про смерть Господню і не чинять покаяння».

«Війни – покарання за гріх».

«Богородиця зараз не може відвернути від світу справедливість свого Сина».

«Покаяння необхідне. Якщо люди змінять своє життя, Господь збереже світ, але якщо ні – наступить покарання».

«Треба багато молитись за грішників, а також за священиків і монахів. Священики повинні займатись лише справами Церкви».

«Нехай Небеса простять тим, хто переслідує Христову Церкву».

«Люби вбогість і тишу».

«Будь милосердним, навіть до поганих людей».

«Не говори погано про людей, і втікай від тих, хто говорить зло».

«Сповідь – це таїнство милосердя, і ми повинні сповідатись з радістю і довірою. Без сповіді спасіння неможливе».

«Бути чистим тілом означає бути цнотливим, а бути чистим розумом означає не чинити гріхів; не дивитись на те, на що не слід дивитись, не красти, не брехати, і завжди говорити правду, навіть якщо це дуже важко».

«Лікарі не знають як правильно лікувати людей, бо вони не мають Божої любові».